Hudpleje

Alt du bør vide om solfaktor

Ønsker du optimal vejledning i solbeskyttelse, er dette indlæg lige noget for dig. Der er mange myter og misforståelser i SPF-verdenen og dem kigger vi på i dette opslag.

Hvorfor skal man bruge solfaktor? Hvad betyder SPF og PA? Hvad er forskellen på fysisk og kemisk filter? Disse spørgsmål er blandt de mest spurgte når det kommer til solpleje. I dette indlæg kan du blive meget klogere på brugen af solpleje og lære, hvad det er du skal være opmærksom på når du shopper solprodukter.

Hvorfor skal man bruge solfaktor?

Solfaktor bruger man for at beskytte huden mod solens stråler. Solens stråler har ofte, efter overeksponering, en negativ effekt på huden. Nogle af de skader solen forsager ser man allerede få timer efter eksponering, og andre ses først mange år efter skaden egentlig er sket.

Nogle af de semikroniske solskader der oftest ses er hyperpigmentering. Mange er generet af mørke pletter og plamager i huden, og disse skader er ekstremt svære at fjerne. Har du hyperpigmenteringer i huden, kan du finde produkter der passer til dig på vores onlineshop.  Vi har serier der arbejder på pigment fra Caudalie, Murad, Babor og mange flere.

OBS: Der kan være andre årsager til hyperpigmentering, såsom graviditet, medicinsk behandling og sygdom

Den klassiske skade kender de fleste. Det er den gode gamle forbrænding. Huden bliver rød, øm og føles en størrelse for lille og efter kort tid, vil det ødelagte væv falde af. Man kan ikke sprole tiden tilbage, men man kan lindre smerte og fremskynde helingen ved brug af en effektiv aftersun. Der har vi et stort udvalg. Et par af mine favoritterne er:

Shop Babor Anti-aging Sun Care After sun her!

Shop Australian Gold Soothing Aloe After sun gel her!

Gerne i kombination med Australian Gold Forever after, shop her!.

Hvad Betyder SPF og PA?

SPF står for ”Sun Protection Factor”. SPF er en måleenhed der beskriver, hvor længe man kan opholde sig i solen uden at blive forbrændt. SPF måler kun UVB beskyttelsen, IKKE UVA. Står der oplyst på produktet, at det beskytter mod begge typer af stråler, går man selvfølgelig ud fra det, men vi ved i princippet ikke hvor meget UVA beskyttelse der er i produktet.

PA har indenfor de seneste par år sneget sig til Europa. Det er ligesom SPF en målestok for beskyttelse, bare UVA beskyttelse. Der vil stå ”PA” efterfulgt af ”+”. Jo flere plusser jo højere beskyttelse.

Find produkter vi forhandler her:

Murad E-Shield Essential-C Eye Cream SPF 15 PA++

Murad City Skin Age Defense SPF 50 PA++++.

Hvad med D-vitamin?

Der skal ikke være nogen tvivl om at D-vitamin er essentiel for menneskets sundhed. D-vitamin kan kroppen naturligt danne, men det kræver hjælp fra solen. Det dannes når UV-strålerne rammer huden.

Kroppen kræver ikke mere end 10-20 minutter i solen 3 gange om ugen. Dvs. cykler man, går en tur, eller andet udendørsaktivitet i løbet af ugen, er man home-safe. -OG ja, selvom det regner, sner eller er overskyet, er solen så afsindig stærk at dens stråler rammer jorden alligevel.

Det er en myte at man skal opholde sig i solen længe, eller at man helt skal undgå solbeskyttelse for at danne D-vitamin.

Fysisk og kemisk filter

Fysisk solfilter er mineraler der lægger sig på hudens overflade og blokerer for solen stråler.

Kemisk solfilter trænger ind i hudens øverste lag og fanger strålerne inden de når at gøre skade. Den kemiske solfilter omdanner solenstråler til varme. Lad dig IKKE skræmme af ordet ” Kemisk”

Får man farve ved brug af solbeskyttelse

JA for pokker! Det er en misforståelse, at man ikke kan for sol når man har solfaktor på. Resultatet bliver tværtimod oftest pænere, fordi huden har tid til gradvist at opbygge farven.

Hvad er forskellen på UVA, UVB OG UVC?

UVA

Den hjælper med at gøre huden brun( i samarbejde med B-strålerne)

UVA-stråling trænger dybt ned i huden og giver en hurtig bruning, som også forsvinder hurtigt.

Overeksponering af UVA-stråling kan give almindelig hudkræft og medvirker til modermærkekræft.

UVB

Aktiverer dannelsen af melanin, som er det brune pigment i huden. UVB-stråling kan skade hudens celler og DNA molekyler. Det øger risiko for at udvikle kræft i huden.

Farven vi får ved B-strålerne kommer først efter 1 dag eller 2, men den holder til gængæld længere.

For meget UVB-stråling øger risikoen for at få den aggressive modermærkekræft.

UVC

C-strålerne når sjældent jorden. Høj oppe i bjergene eller steder hvor der er hul i ozonlag er kan de godt nå igennem, men det er ikke i dilemma vi på nuværende tidspunkt er voldsom plaget af.