Hårpleje

Marusa: Sådan blev jeg wavy girl

Det var Marusas interesse for bæredygtighed, der fik hende til at forsøge sig med curly girl metoden, hvor hun lærte at fremhæve sine fald og bølger i håret. Her deler hun sine tanker og erfaringer med metoden samt deler sine favorit produkter til håret.

Det var Marusas interesse for bæredygtighed, der fik hende til at forsøge sig med curly girl metoden, hvor hun lærte at fremhæve sine fald og bølger i håret. Her deler hun sine tanker og erfaringer med metoden samt deler sine favorit produkter til håret.

Min fortælling

Jeg er 40 år, mor til to og har nu forsøgt mig med curly girl metoden i ca. et halvt år.

Jeg har faktisk ikke typiske krøller og har hele mit liv troet mit hår var ‘glat’. Nu, hvor jeg har opdaget curly metoden kan jeg se, at jeg har wavy hår. Dvs. hår med bølger og bløde krøller – helt naturligt.

Jeg er biolog og derfor meget interesseret i bæredygtighed. Derfor har jeg i mange år kun benyttet økologiske og miljøvenlige hårprodukter og kosmetik. Jeg er også stor fan af det naturlige look. Derfor bruger jeg en ‘lazy’ metode, hvor jeg ikke skal style mig selv alt for meget til hverdag, men stadig være glad og tilfreds med resultatet.

At gå op i miljø

Selv om jeg, i mange år, har kunnet finde rigtig mange miljømærkede produkter, opdagede jeg for nogen år siden, at sulfater var noget rigtig skidt – for mig. Mit hår blev tørt, glansløst og kruset og mine hænder tørrede ud ved neglebåndene.

Derfor er sulfater nu bandlyst hjemme hos mig. Jeg plejede at bruge sulfatfri shampoo og almindelig balsam til håret. Mange af disse ville være kategoriseret som ‘low-poo’. Samtidigt, var jeg også hele tiden på udkig efter noget endnu mere plejende til håret, da det var både tørt, kruset og fedtet.

Mit dilemma var, om jeg skulle forsøge mig med no-poo metoden, som mange andre øko-piger havde gjort. Her vasker man kun håret med vand. Eller skulle jeg investere i det nyeste indenfor sulfatfri hårvask fra USA? Så fald jeg over curly girl metoden. Det gav bare så meget mening for mig! Problemet kunne ikke bare løses med ikke at bruge nogle produkter overhovedet (no-poo). Så længe håret havde rester af silikone, ville det aldrig blive sundt. En økologisk balsam kan også sagtens indeholde alkohol, og så udtørrer det håret og hårbund i længden.

Curly Girl metoden var vejen frem for mig

Bingo! Jeg skulle bruge godkendt curly girl shampoo til  Final Wash for at få alle silikoner ud af mit hår. Derefter skulle jeg kun vaske med godkendt balsam og bruge godkendte styling produkter. Jeg vidste, at det ville tage lang tid, men jeg troede på, at håret ville få det bedre med tiden.

Jeg startede fortrøstningsfuldt med curly girl metoden og jeg ELSKER det! Jeg kan nu se, hvordan mit hår bliver sundere for hver eneste vask, og hvordan mine naturlige bølger træder frem – helt af sig selv.

Jeg troede faktisk, at mit hår ville blive fedtet af at blive vasket kun med balsam, men det gør det ikke. Da jeg af og til medvirker i filmproduktioner, hvor man bliver stylet med hårprodukter, er jeg nødt til at lave Final Wash igen bagefter for at fjerne silikonerne og her bliver håret bliver bare så tørt. At vaske med balsam er bare genialt i forhold til dette.

Lav stræktesten

Mit hår bliver helt rent. En vigtig ting er, at lave stræk-testen på fugt og proteinbalancen i ens hår, da det ændrer sig hen ad vejen.
Med denne test finder du ud af, om dit hår mangler fugt, protein eller allerede er i balance. Hvis håret indeholder for meget fugt, kruser det nemlig meget, selv om det er velnæret. Jeg bruger en billig godkendt vaskebalsam til start. Herefter bruger jeg en svanemærket balsam til enten at give mere protein eller mere fugt, alt efter behov.

At være øko-pige

Jeg plejede, som sagt, ikke at være den hyppige brug af produkt, da jeg troede mit hår ‘bare’ var glat, og så var der jo ikke så meget at gøre ved det.

Men nu, med curly girl metoden, er det dejligt at kunne supplere med produkter, som gør bølgerne mere fremtrædende, og håret mere velplejet. Og de godkendte produkter gør ikke håret  ‘tungt’ eller glansløst, det er fantastisk.

Da jeg stadig er øko-pige, bruger jeg kun produkter som er enten er miljømærkede eller lavet med primært naturlige ingredienser. Der er et godt udvalg som er godkendt til curly girl, og der kommer stadigt flere til, da hårfirmaerne er ved at få øjnene op for denne skånsomme og effektive metode til at fremme hårets naturlige skønhed.

Mine favorit CG-venlige produkter

Purerené: Maple Sculpting Fixative

Sculpting Fixative er et naturligt produkt, som giver stærkt hold til krøllerne. I wavy hår, som mit, synes jeg ikke at produktet giver så definerede bølger, som jeg havde forventet, men det så stadig pænt ud. Til trods for dets hold, føltes produktet let og luftigt i håret, med næsten intet cast. Jeg krammer blot produktet ind i håndklædetørt hår efter vask med rense- og plejebalsam og lader herefter håret lufttørre. Jeg vil fremadrettet også bruge produktet under plopping, for at se om det giver mere struktur.

Kevin Murphy: Hair Resort

Denne styling gel fremmer mine bølger rigtig meget. Efter vask med rensebalsam, og brug af enten protein eller fugtbalsam, som vaskes ud, sætter jeg mit hår op i et mikrofiber håndklæde, blot i et kort stykke tid. Jeg påfører herefter produktet ved at kramme det ind i håret. Herefter lader jeg det lufttørre. Nogle gange, sætter jeg mit hår i pineapple når det er blevet tørt.

Jeg børster ikke mit hår, men arrangerer det lidt med hænderne ved hårbunden, når jeg gør mig klar til at gå ud. Hair Resort giver god hold og definition af krøllerne, stor set uden cast. Håret plejer at ‘sidde’ stor set af sig selv, ved brug af dette produkt, uden at man skal gøre meget ved det – i hvert fald i wavy hår. Det er dejligt nemt og pænt.

John Masters Green Tea & Calendula Leave-in Conditioning Mist

Denne conditioning mist er økologisk fugt-pleje til håret, som ikke skal skylles ud. Konsistensen er som vandspray og den dufter naturligt og skønt. Man kan både bruge det i både vådt og tørt hår. I wavy hår, som mit, giver den ikke den store definition af krøllerne, men er dog med til at gøre håret mere bølget og blødt. Den er duper god til at supplere din plejebalsam hvis dit går mangler fugt i en periode. Den kan påføres efter vask og virke længe imens du plopper håret færdig. Hvis dit hår mangler mere protein end fugt, vil jeg dog anbefale du venter med at bruge dette produkt til at du mangler fugt igen.