Hårpleje

FAQ til Curly Girl Metoden

For 7 måneder siden startede Maria med at leve efter Curly Girl Metoden. Metoden er kendt verden over, da den giver nyt liv til tørre, triste og uregerlige krøller. Læs mere om Marias erfaringer med metoden og få samtidig svar på ofte stillede spørgsmål. Måske er der også en Curly Girl gemt i dig.

For 7 måneder siden startede Maria med at leve efter Curly Girl Metoden. Metoden er kendt verden over, da den giver nyt liv til tørre, triste og uregerlige krøller. Læs mere om Marias erfaringer med metoden og få samtidig svar på ofte stillede spørgsmål. Måske er der også en Curly Girl gemt i dig.

Se Marias før- og efterbilleder nederst i indlægget.

Curly Girl opstart

Da jeg først hørte om Curly Girl metoden, virkede det hele så uoverskueligt, da det at være en Curly Girl ikke blot handler om hårvask og styling. At være en ægte Curly Girl er en livsstil med et regelsæt, som man lever efter.

Jeg ønskede at skifte over til Curly Girl metoden for at få et sundere hår og mere definerede krøller fri for frizz. På trods at ordet Curly Girl, kan metoden faktisk anvendes af alle, der ønsker at passe godt på deres hår.

Jeg har nu været på metoden i 7 måneder, og i løbet af denne periode har jeg haft en masse spørgsmål til metoden. Jeg vil derfor forsøge at besvare nogle af de mange spørgsmål, man kan have som en nyopstartet curly girl i en forvirrende curly girl verden.

Spørgsmål, spørgsmål, spørgsmål?

Hvilke produkter skal jeg anskaffe mig?

Når du først skifter over på metoden, skal du starte med at anskaffe dig en vaskebalsam, som skal fungere som din ’shampoo’, samt en god plejebalsam. Derefter må du prøve dig frem til, hvad der virker for dit hår. Man kan også sagtens anvende én og samme balsam til både vask og pleje.

Derudover skal du finde de stylingprodukter, der virker for dit hår. Til at starte med, vil jeg anbefale en god krøllecreme og gel med masser af hold.

Husk, at alle produkterne skal være fri for sulfater, mineralolie, voks, udtørrende alkohol og silikone.

Se BEAUTYCOS’ store udvalg af Curly Girl godkendte produkter lige her

Hvad er den sidste vask?

Den sidste vask er en “hellig handling”, man udfører, inden man går all-in på Curly Girl Metoden. Ej pjat, den sidste vask er en hårvask, hvor du renser dit hår fri for al den silikone, du indtil nu har anvendt i dine hårprodukter. Den eneste måde at vaske silikone ud af håret på er med skrappe rensende sulfater. Derfor vasker du dit hår en sidste gang med en sulfatrig shampoo. Herefter er du klar til at blive en ægte Curly Girl.

Hvad er Co-Wash?

Co-Wash står for conditioner only washing, hvilket betyder brugen af vaskebalsam i stedet for shampoo.

Hvad er forskellen på en vaskebalsam og en low poo shampoo?

Begge produkter indeholder rensende ingredienser, en vaskebalsam/rensebalsam indeholder dog meget mildere rensende agenter. Det bedste for håret er derfor at anvende en vaskebalsam, og sørge for at få den masseret godt ind i hovedbunden i 5 minutters tid.

Hvis det bare ikke virker for dit hår at bruge en balsam til vask, kan du som en sidste udvej gå på low poo metoden, hvor du bruger en sulfatfri shampoo. Du kan også vælge at veksle imellem disse to.

Hvordan finder jeg ud af, om mit hår mangler protein eller fugt?

For at finde de helt rigtige produkter til lige netop dit hår, skal du først udføre en stræktest. Stræktesten fortæller dig, om du skal gå efter produkter med primært protein eller fugt.

Tag et tørt hårstrå, og stræk det så langt du kan, inden det knækker.

For meget fugt: Kan du strække dit hår meget, inden det knækker, betyder det, at dit hår har fugt overload. Du skal derfor gå efter produkter med masser af proteiner i.

For meget protein: Knækker dit hår derimod næsten med det samme, og føles det lidt som strå, har dit hår brug for masser af pleje og fugt.

Perfekt balance: Kan du strække dit hår lidt, hvorefter det går tilbage til samme længde uden at knække, er det i en sund fugt/protein balance.

Må jeg anvende en hårbørste?

Når du er på Curly Girl metoden, må du ikke anvende en hårbørste til at udrede dit hår. I stedet skal du blot fingerrede dit hår i badet, når håret er vådt og har pleje i. Dette er nemlig meget mere skånsomt for håret, så du undgår at håret tager skade, og at hårstråene knækker. Hvis fingerredning ikke fungerer for dig, kan bruge en bredtandet kam.

Til styling må du dog godt anvende en børste, der har langt imellem rækkerne, som f.eks. Denman D3, der findes i mange flotte designs. Her skal du blot tage hver anden række børstepigge ud af børsten. Børsten er perfekt til at fordele dine stylingprodukter i håret med, og den sikrer minimal frizz.

Hvorfor må jeg ikke anvende varme?

Varme fra glattejern, krøllejern og føntørrer slider ekstremt meget på hårstråene, så dine krøller mister deres flotte krusfrie form. Det er derfor vigtigt, at du som Curly Girl ikke anvender varme på dine smukke krøller. Du må dog godt føntørre dit hår på laveste hastighed og laveste varme med en påsat diffuser. Afprøv at lufttørre dit hår vs at anvende en diffuser, og se, hvad der virker bedst for dig.

Er den her godkendt?

At finde rundt i de mange forbudte ingredienser, kan være en jungle. Som nybegynder printede jeg selv en liste ud med de ingredienser, der ikke må være i mine produkter, og hang op på køleskabet. Med tiden har jeg lært de fleste endelser udenad, så jeg hurtigt kan skimte produkter igennem for godkendte ingredienser. Find en liste over forbudte ingredienser lige her.

Hvornår kan man forvente at se resultater?

Hold ud, der kan gå lang tid! Jeg er selv midt i processen og ved, at jeg blot skal holde ud, for at mit hår bliver smukt og krusfrit. Nogle curly girls oplever en markant forbedring allerede efter første balsamvask, men det er først når du knækket koden, fundet de helt rigtige produkter og de helt rigtige stylingmetoder for dit hår, at du vil se de endelige resultater. Forvent at der kan gå op til et år, før dit hår er, som du ønsker det. Så giv IKKE op efter blot et par måneder.

Se Marias resultat efter kun 7 måneder med metoden.

Indlægget af er skrevet af Maria Andersen, E commerce koordinator hos BEAUTYCOS.