Hudpleje

Bekæmp soleksem

De fleste af os kan sagtens tåle solen (i moderate mængder). Skulle det ske, at vi får for meget sol, bliver vi solbrændte. Dog er der nogle, der er overfølsomme over for solens stråler og hos dem kan soleksemen komme af bare et ganske kort ophold i solen. Hvad er soleksem? Soleksem ses ofte som […]

De fleste af os kan sagtens tåle solen (i moderate mængder). Skulle det ske, at vi får for meget sol, bliver vi solbrændte. Dog er der nogle, der er overfølsomme over for solens stråler og hos dem kan soleksemen komme af bare et ganske kort ophold i solen.

Hvad er soleksem?

Soleksem ses ofte som som rødt stærkt kløende udslæt på huden. Ofte ses dette som røde knopper eller mindre blærer. Udslettet fremprovokeres allerede efter et par timer i solen, men kan også først vise sig 1-2 døgn efter ophold i solen.
Symptomerne kommer oftest i forår- og sommerperioden, hvor huden endnu ikke har nået at vænne sig til solens stråler.
Soleksem er en slags allergisk reaktion på solens UV-stråler og er ekstremt generende, da det kløer meget.

Symptomer på soleksem:

  • Rødme/rødlighed
  • Små knopper
  • Kløe
  • Brændende fornemmelse
  • Blærer og hævelser

Soleksemen forsvinder igen efter et par dage, hvor man ikke opholder sig i solen. Nogle vil også opleve, at eftersom huden vænner sig til solen, i løbet af sommeren vil soleksemen ophøre, men hos mange er dette noget de døjer med hele sommeren.
Heldigvis kan man komme soleksem til livs på flere forskellige måder.

Annettes oplevelser med soleksem

Som teenager fik jeg pludselig soleksem og kæmpede med det i en årrække, men så forsvandt symptomerne pludseligt igen og jeg klarede mig fint i en lang årrække. På en ferie til Lissabon for et par år siden dukkede soleksemen desværre op igen.

Jeg fik blæner over hele kroppen og knopper, der hæver og svier samtidig med en forfærdelig kløe. Det var forfærdeligt og jeg havde intet med mig til at lindre eller behandle dette. Huden brændte og gjorde ondt selvom jeg var tildækket.

Efter ferien satte jeg mig for at finde en løsning. Jeg fandt ud af at solcreme med olie kunne være med til at fremprovokere udbrud. Jeg fandt ligeledes ud af at f.eks Betacaroten kunne hjælpe med at forebygge soleksem. Derudover hjælper en god solcreme med høj faktor til at beskytte huden og samtidig mindske risikoen for udbrud.

Jeg ved ikke hvorfor, jeg pludselig fik soleksem, men det er desværre blevet del af mit liv, så snart solen er fremme. Derfor er jeg altid forberedt igennem kosttilskud. 

Mit råd er, at man skal have respekt for solen.

Annette Svendsen

Prep huden med Betacaroten

Flere oplever at de kan forebygge soleksem med Betacaroten.
Betacaroten er et forstadie til A-vitamin, der virker cellefornyende. Når kroppen mangler A-vitamin, omdannes betacaroten til netop den mængde A-vitamin, du behøver, og virker derfor solbeskyttende.
Betacarotens giver nemlig underhuden en gylden farve, der mindsker risikoen for at blive skoldet, men til gengæld hjælper med at give huden den perfekte kulør i solen.

Vegetabilsk Beta Factor fra Berthelsen er en tablet, der prepper huden mod sommerens solskin. Tabletten sikrer en flot og lækker glød, og på samme tid beskytter den huden mod strålernes skader. Produktet bidrager til en sund og normal hud, fremmer produktionen af collagen og gør huden modstandsdygtig over for oxidativ stress.

Berthelsen BetaFactor

Beauty Bear Tan Vitamins er fantastiske vingummibamser, der hjælper huden med at opnå den perfekte tan. Disse indeholder C-vitamin og Betacaroten. Det er et kosttilskud, der hjælper huden med at forberede den på solen samtidig med at du får en mere holdbar tan.

Beauty Bear Tan

Alfa og omega når det kommer til soleksem og soleksponering generelt er at huske solplejen. Sørg for at bruge solcreme når du skal ud i solen, ligemeget om du er hjemme i Danmark eller sydpå. Vær ikke bange for at bruge en høj solfaktor. Husk at påføre solcreme efter du har været ude at bade og skift gerne dine solprodukter ud hver sommer så du sikrer dig at de ikke bliver for gamle og mister effekten.

Ved mistanke om soleksem eller råd til behandling og forebyggelse anbefaler vi at du kontakter din læge.

God sommer.