Helsekost

5 nemme tips til en sundere livsstil

I anledning af World Health Day sætter vi ekstra fokus på sundhed. En sundere livsstil giver dig nemlig mere energi og gør dig gladere og skønnere. Vi har samlet 5 gode tips til små ændringer, du nemt kan implementere i din hverdag – så du kan få et sundere liv.

I anledning af World Health Day sætter vi ekstra fokus på sundhed. En sundere livsstil giver dig nemlig mere energi og gør dig gladere og skønnere.

Vi har samlet 5 gode tips til små ændringer, du nemt kan implementere i din hverdag – så du kan få et sundere liv.

5 nemme tips til en sundere livsstil

1. Få balance i dit blodsukker

Hvis du starter dagen godt, så er det nemmere at holde en sund linje resten af dagen. Derfor er det vigtigt, at få en fornuftig morgenmad, der giver et stabilt blodsukker, så du ikke får lyst til at snacke og “synde” dagen igennem. Det bliver altså nemmere at træffe fornuftige valg ift. måltider og mellemmåltider, hvis blodsukkeret er stabilt og man ikke kører op og ned på en rutsjebane af skiftevis sukkerchok og træthed.

En sund og blodsukker-stabil morgenmad kan f.eks. være æg eller grød – plus lidt grønt eller en smule frugt. I øjeblikket hitter chiagrød og det er der flere gode grunde til.

Chiafrø er fulde af sunde antioxidanter, vitaminer og mineraler. De har desuden et højt indhold af kostfibre og omega-3-fedtsyrer og så er det super nemt at lave.

Sådan laver du chiagrød

  • Bland 2 spsk. chiafrø med 2 dl. kokosmælk (eller en anden type mælk, du er vild med).
  • Sæt grødblandingen i køleskabet natten over.
  • Rør grøden igennem (evt. med lidt vaniljepulver) og pynt med din favorit-topping.
  • Velbekomme!

Du kan f.eks. toppe grøden med bær og nødder. Du kan også drysse lidt havegryn eller musli på, for at gøre den ekstra mættende og sund.

5 nemme tips til en sundere livsstil
Original Chia (fra venstre): Original Chia Økologisk på dåse med 500 gram, Original Chia Økologisk i pose med 300 gram, Original Chia i pose med 300 gram og Original Chia på dåse med 500 gram.

5 nemme tips til en sundere livsstil

2. Bevæg dig 30 minutter hver dag

Mange af os tilbringer flere timer om dagen i stillesiddende jobs eller med begrænset mulighed for at få rørt os. Og det er fristende, at synke ned i sofaen, når vi endelig har fri fra de daglige gøremål.

Prøv nu alligevel at få bevæget dig lidt hver dag. Hvad enten det er en gåtur, en løbetur, nogle øvelser på stuegulvet (yoga, stræk- eller redskabsøvelser) eller lignende.

Tip: Det er ofte nemmere at indarbejde motion og bevægelse i de ting, man allerede gør i sin hverdag. F.eks. kan du gå ned og handle, i stedet for at køre. Eller stå af bussen et stop eller to før du plejer, så du kan løbe hjem i stedet. Find måder at motionere, der passer ind i dit liv.

Det optimale ville naturligvis være, at tage i motionscenter én eller flere gange om ugen, men det kan også være en stor omvæltning og ulejlighed – eller nærmest en blokering – for mange. Glem alt om at “motionere perfekt” og fokusér i stedet på “lidt men godt”.


5 nemme tips til en sundere livsstil

3. Mindsk mængden af allergener

Du kan også gøre dine omgivelser sundere, ved at minimere mængden af allergi-fremkaldende stoffer i dit hjem. Det kan du meget nemt gøre, ved at udskifte de rengørings- og plejeprodukter du bruger mest, med nogle naturlige, parfumefri og allergi-venlige alternativer.

For blot få år siden var det vanskeligt at finde rigtig gode, allergivenlige produkter til personlig pleje. Nu har producenterne heldigvis fået øjnene op for, hvor vigtigt det er, at tilbyde produkter, som alle trygt kan bruge og som giver de samme lækre resultater, som konventionelle plejeprodukter.

Et par glimrende eksempler på sund hår- og hudpleje, der stadig giver lækre resultater er disse to pleje-serier: John Masters Organics ‘Bare’ og danske Trontveit ‘Pure Attitude’.

5 nemme tips til en sundere livsstil

John Masters Organics ‘Bare’ serie er økologisk og parfumefri. Fra venstre: Shampoo, Detangler (balsam), Body Wash og Body Lotion.


5 nemme tips til en sundere livsstil

4. Skab en rolig pause

Man må ikke glemme, at rigtig sundhed også inkluderer et godt mentalt helbred. Vi lever i en verden, hvor tingene går meget stærkt og der hele tiden er noget, man skal forholde sig til. Vi har vænnet os til en masse støj og stimulans og mange gange opsøger vi det, når der bliver “for stille”. Vi hører musik og podcasts, ser fjernsyn og scroller på mobilen i ét væk.

Det er dog enormt vigtigt, at være alene med sine tanker ind imellem og give hjernen en rigtig pause. Man kan kalde det meditation eller bare stille-tid – pointen er dog, at man tager sig tid til at skabe ro og stilhed i tankemylderet. Det giver overskud og hjælper dig også med, at træffe bedre beslutninger om sundhed, måltider, osv., fordi du har haft tid til at mærke dine rigtige behov og ønsker.

Dette tip kan i øvrigt sagtens kombineres med de 30 minutters aktivitet fra tip nr. 2.


5 nemme tips til en sundere livsstil

5. Supplér med kosttilskud og vitaminer

En sidste og meget nem måde, man kan bringe kroppen i balance med, er at tilføje kosttilskud og vitaminer til sin kost.

Det er naturligvis meget individuelt hvad man kan have behov for at supplere med, så det er en god idé at snakke med sin læge og søge informationer på nettet om, hvad de forskellige vitaminer og kosttilskud kan hjælpe dig med.

Besøg bl.a. denne fine oversigt over artikler vedrørende vitaminer og mineraler på Netdoktor.

I shoppen kan du finde et stort udvalg af kosttilskud, bl.a. Berthelsen Naturprodukter.


Nogle af vores favoritter fra Berthelsen Naturprodukter (fra venstre): MultiSport, A-vitamin, Easy Chew børnevitaminer og Vegetabilsk Omega-3.

Vi håber, du er blevet inspireret til at introducere nogle nye, sunde vaner til din hverdag. Hav en dejlig World Health Day!