Børn

Fri for arp – nænsom pleje til baby

Arp er en skællignende tilstand, som mange babyer har i hovedbunden. Heldigvis er det både nemt og hyggeligt, at pleje babys hovedbund og blive fri for arp. Og vigtigst af alt, kan det gøres uden en masse skrap kemi.

Arp er en skællignende tilstand, som mange babyer har i hovedbunden. Heldigvis er det både nemt og hyggeligt, at pleje babys hovedbund og blive fri for arp. Og vigtigst af alt, kan det gøres uden en masse skrap kemi.

Rigtig mange babyer får arp i de første måneder og for nogle børn er det et tilbagevendende fænomen. Arp er en ophobning af døde hudceller i hovedbunden, der er ganske ufarlig, men kan give anledning til let kløe. Mange forældre ønsker også at behandle arpen, da de gulbrune skæl kan få baby til at syne snavset i hovedbunden – især hvis barnet ikke har så meget hår endnu. Så selvom arp typisk vil aftage af sig selv med tiden, er det en rigtig god idé at hjælpe processen i gang og undgå mulige gener.

Sådan behandles arp

Selvom små babyer ikke behøver at bade hver dag, nyder mange forældre og deres børn at få et aftenbad, som en del af putterutinen. Aftenbadet (eller ethvert bad) er en glimrende mulighed for at behandle arp og det kan faktisk være en rigtig hyggestund.

Tip: Husk at have alle tingene klar, inden du starter badet. Som du ved, må babyer ikke være alene i badet, så lidt forberedelse er essentiel for en stressfri og hyggelig behandling.

Sådan behandles arp hos babyer.
  1. Fugt eller vask babys hår og hovedbund. Første trin er at få opblødt skællene lidt.
  2. Kom lidt olie eller en nænsom shampoo/balsam i babys hovedbund uden at vaske det ud.
  3. Brug en kam eller børste til forsigtigt at rede babys hovedbund. Red i forskellige retninger og i blide cirkler. Målet er at hjælpe døde hudceller med at slippe huden – ikke at rive eller irritere den levende hud. Gå blidt til værks og arbejd på overfladen uden at trykke hårdt ned. Bruger du en kam, kan du med fordel lægge den sidelæns, så du nærmest reder med siden af kammens tænder.
  4. Tør babys hovedbund grundigt med håndklædet og sørg for at hovedbunden får luft. En konstant fugtig hovedbund giver blot anledning til mere arp, så vent lidt med huen, hvis du kan. Brug evt. en hårtørrer på den køligste indstilling, for at fremskynde tørringen.

Tip: Du sagtens behandle hovedbunden, mens baby sidder i skråstol eller ligger på et legetæppe i stedet for i badet. Læg da et håndklæde under hovedet, så stol eller tæppe ikke bliver fedtet eller plettet.

Det skal du bruge:

Du kan bruge madolie eller en baby-venlig shampoo eller balsam til at opbløde arpen. Hvis du bruger en madolie, skal du sørge for, at den vaskes ordentligt af. En god tættekam eller plastbørste er også uundværlig, når arpen skal løsnes. Det vigtigste er, at børstehårene eller kammens tænder ikke er så afrundede, at de ikke kan få fat.

Arp kan behandles med shampoo, balsom og olie.
Vores favoritter til babys hovedbundspleje (fra venstre): Berties lusekam, Original Sprout Childrens Leave-In Conditioner der er mild nok til at blive på huden, Milk & Co Baby Shampoozle + Conditioner der klarer både hårvask og hovedbundspleje, Milk & Co Baby Sleepy Bubs Massage Oil der virker beroligende på hud og baby og The Organic Pharmacy Massage Oil Mother & Baby som både barn og forælder kan have stor glæde af.

Det tager tid, at blive fri for arp

Husk, at baby ikke kan blive fri for arp med en enkelt behandling. Nogle børn kan blive fri for arp i løbet af en lille uge. Andre børn vil måske først blive helt arpfri, når de vokser fra det.

Fokusér i stedet på at behandle lidt hver dag, for at holde det nede.

Det kan virke overflødigt, at børste dit barns hår imens det stadig er kort, men det er rigtig sundt for hovedbunden og forebygger arp.

Hårbørster til behandling af arp.
Lækre børster, der stimulerer hovedbunden (fra venstre): The Wet Brush Mini der er fantastisk senere til filtret hår, luksus-hårbørsten fra Mason Pearson af naturlige vildsvinehår og kult-favoritten Tangle Teezer.
Intensiv behandling af arp imens barnet hviler eller sover.

Intensiv behandling af arp

Hvis baby er hårdt ramt af arp og du ønsker at fremskynde behandlingen, kan det være en rigtig god idé, at lade en smule olie eller balsam sidde i babys hovedbund natten over eller nogle timer. Det hjælper med at opbløde skællene. Om morgenen (eller når du har ventet så længe du ønsker) kan du rede hovedbunden efter samme instrukser som nævnt ovenfor.

Læs også vores artikel om behandling af skæl generelt.

Husk, at hvis du er i tvivl om den rette behandling til dit barn, bør du altid spørge din sundhedsplejer eller læge til råds.

Held og lykke med behandlingen!