Hårpleje

Kom i gang med Curly Girl Method

Er du træt af, at dit krøllede hår er kruset og tørt? Måske er Curly Girl Method dét du trænger til, for at få det bedste ud af dine krøller.

Er du træt af, at dit krøllede hår ikke ser lækkert ud, lige gyldig hvad du bruger af dyre produkter og hvordan du styler det? Måske er Curly Girl Method lige dét du trænger til, for at få det bedste ud af dine bølger og krøller. Her er vores guide til at komme i gang.

Hvad er Curly Girl Method?

Curly Girl Method er kort sagt en plejerutine til håret, der får de naturlige krøller og bølger særlig smukt frem.

Plejerutinen er meget anderledes end traditionel hårpleje, idét den for det første udelukker en række ingredienser, der er i de fleste hårpleje-produkter og for det andet fjerner shampoo helt fra hårplejen (med få undtagelser, men det kommer vi til senere).

Men Curly Girl Method er mere end blot at skifte sine hårprodukter ud. Den indebærer også, at man ændrer måden man bruger produkterne på.

Curly Gurl Method er ikke nogen “nem genvej” til smukke krøller, men metoden er mere skånsom ved håret og man kan opnå vilde resultater, man ikke troede var mulige med sine naturlige bølger og krøller.

Her er reglerne kort ridset op:

Curly Girl reglerne

 • Ingen sulfater
 • Ingen silikone
 • Ingen mineralolie
 • Ingen alkohol
 • Ingen voks
 • Ingen høj varme – hverken vand eller føntørrer
 • Ingen hårbørster
 • Ingen almindelige frotté-håndklæder

Det kan være super nyttigt, at sætte sig grundigt ind i metoden, inden man kaster sig ud i den, da den kun virker ordentligt, hvis man overholder retningslinjerne. Hvis du vil vide endnu mere om Curly Girl Method, så læs vores artikel ‘Alt om Curly Girl Method’. Her kan du blandt andet læse vores Curly Girl ordbog med grundige forklaringer på alle de udtryk vi bruger i denne artikel og lære, hvordan du spotter “forbudte” ingredienser, når du shopper.

Sådan gør du

Der er lige så mange forskellige måder at udføre Curly Girl-metoden som der er Curly Girls og Guys. Her beskriver vi den mest udbredte fremgangsmåde, som er god at starte med. Så kan du tilpasse efter behov.

Lad dig ikke skræmme af de lange beskrivelser! Det er blot for at forklare grundigt og selve plejerutinen er faktisk ikke så kompliceret.

Step 0: Sidste vask

De fleste vil have en ophobning af silikone og andre produkter i håret, når de skifter fra traditionel hårpleje til Curly Girl-metoden – og disse produktrester kan som regel kun fjernes med sulfater. Derfor er det typisk nødvendigt at vaske håret en sidste gang med almindelig, sulfat-holdig shampoo, så man starter med et helt rent hår og hovedbund. Sørg dog for, at denne shampoo ikke indeholder silikone, for så er du lige vidt.

Denne sidste vask skal kun gøres én gang – nemlig i forbindelse med din overgang fra almindelig hårpleje til Curly Girl-metoden. Derfor har vi kaldt det step 0 og for fremtiden skal du blot gøre step 1 til 5, hver gang du vasker hår.

Step 1: Balsam-vask

Vask hovedbunden med balsam. Massér balsammen helt ned i hovedbunden med fingerspidserne (ikke neglene), for at rengøre grundigt. Gentag eventuelt balsam-vasken, for en grundigere rensning.

Lad balsammen sidde i håret gennem næste step eller skyl ud nu.

Mange vælger at bruge en simpel og neutral balsam, uden en masse olier og tunge ingredienser til balsam-vasken, så hovedbunden ikke bliver hurtigt fedtet.

Step 2: Balsam-pleje

Påfør plejende balsam til længderne af håret – enten med praying hands eller scrunch-metoden.

Mens balsammen virker, kan du vælge, at rede håret enten med fingrene eller med en bredtandet kam. Gør det kun, hvis håret er filtret, for ellers risikerer du at separere klumperne af krøller mere end højst nødvendigt.

Skyl håret igennem og frit for balsam.

Step 3: Våd styling

Mens håret er plaskvådt påføres produkter til pleje og styling – gerne efter LOC-princippet: Leave-in conditioner, olie og creme. Brug scrunching til påføring, for at fremme krøllernes form, men husk at være nænsom, så du ikke separerer de krøller, der er ved at danne sig og klumpe sammen.

Mange oplever, at de skal bruge mere styling-produkt end de normalt ville gøre i tørt hår. Det er som om håret æder produktet. Eksperimentér med forskellige produkter og forskellige mængder – der er ingen one size fits all løsning, hvad angår styling.

Step 4: Tørring

Læg håret i en plop, ved at lade det falde ned på dit mikrofiber-håndklæde eller t-shirt. Pak håret ind i klædet og placér det ovenpå hovedet. Det giver krøllerne et løft. Fastgør klædet og lad håret tørre lidt i ploppen i 15-60 minutter.

Ploppen tager lige den værste fugt efter badet og hjælper krøllerne til at holde formen.

Du kan også sove med ploppen, hvis du ønsker det. Nogle oplever gode resultater ved at tørre håret natten over på denne måde.

Det er vigtigt, ikke at rede eller scrunche krøllerne under tørringen. Vent til det er helt tørt og stift, før du gør mere ved det.

Step 5: Blødgørelse

Kram det tørre hår nænsomt men grundigt med hænderne, for at nedbryde den hårdhed håret får, når det lufttørrer. Brug gerne fingerspidserne til at løfte håret forsigtigt fra hovedbunden. Pas hele tiden på, ikke at bryde totterne/klumperne af krøller ned i alt for små dele, da det kan give krus.

Så lang tid går der, før Curly Girl-metoden virker

De fleste vil opleve en umiddelbar forbedring af krøllernes form fra første vask. Men det tager flere uger, før hår og hovedbund har vænnet sig fra sulfater og olieproduktionen i hovedbunden er kommet i balance igen.

Når håret og hovedbunden har vænnet sig til Curly Girl-metoden, er det typisk ikke nødvendigt, at vaske håret så tit. 1-2 gange om ugen kan være nok. Til gengæld kan krøllerne have godt af at blive frisket op fra dag til dag, da håret kan miste form og fylde efter man har sovet.

Mange Curly Girls og Guys ser løbende forbedringer i deres krøller hen over flere måneder efter de er begyndt på metoden, fordi de er nødt til at prøve sig frem med forskellige produkter, inden de finder det, der virker for dem. Det betyder ikke, at der går mange måneder år før det bliver smukt, men blot at det lønner sig at holde fast i metoden, selvom det nogle gange kan være op ad bakke – især hvis man har svært ved at finde de rette produkter éns hår reagerer godt på.

Det kan være rigtig nyttigt, at melde sig ind i Curly Girl grupper på Facebook for hjælp, inspiration og støtte, og at finde specifikke produktanbefalinger på blogs eller YouTube, fra folk der har samme type krøller og præferencer som én selv.

Hold krøllerne friske i dagevis

Man kan genaktivere hårprodukterne ved at spraye lidt vand eller dit favorit styling-produkt i håret.

Desuden kan man hjælpe krøllerne med at holde formen, ved at sove med håret i plop, tørklæde eller i pineapple.

Tips til at lykkes med Curly Girl Method

 • Få klippet dine tørre spidser af. Ødelagte spidser er meget vanskelige at få til at krølle naturligt og smukt – ikke engang med skånsom vask og masser af fugt og balsam. De vil medvirke til et filtret og kruset look, der ikke fremmer de smukke krøller.
 • Overvej at få klippet etager i håret, da krøller elsker etager. Det giver mere fylde og giver plads til de inderste krøller.
 • Brug praying hands eller scrunch-metoden til at påføre hårprodukter.

Det skal du bruge

Det er meget individuelt, hvad der virker for den enkelte Curly Girl eller Guy og derfor lidt forskelligt, hvad man ønsker som en del af sin hårplejerutine. Her er en liste over alle de produkter og redskaber, vi anbefaler til en komplet Curly Girl hårpleje-rutine. Vælg de ting, du tror kan hjælpe dig.

 • Vaske-balsam
 • Pleje-balsam
 • Leave-in conditioner/balsam
 • Hårolie
 • Hårcreme
 • Stylinggel
 • Bredtandet kam til badet
 • Mikrofiber håndklæde eller t-shirt
 • Føntørrer med kold indstilling og diffuser
 • Hårklemmer til at holde på håret imens det tørrer
 • Scrunchy/nænsom hårelastik til pineapple-metoden
Curly Girl anbefalinger: Living Proof Curl Detangling Rinse, Living Proof Full Conditioner, Denman Fantail Comb til at rede (vådt hår) og løfte (tørt hår), John Masters Organics Green Tea and Calendula Leave-in-Conditioner, Everneed Scrunchie Pearl i Nude Elegance hårelastik til pineapple-metoden, Schwarzkopf OSIS+ Bouncy Curls Gel With Oil, American Crew Firm Hold Styling Gel, Parlux Advance Light hårtørrer i Light Gold med fire varmesettings, Parlux Advance Diffuser, Everneed Karmen hårbånd i Latte med nålestrib med blød wire og Everneed hårklemme i pink.

Held og lykke med krøllerne!