Hårpleje

Fra vask til styling

Nu er du klar, du har lavet ”den sidste vask”, hvad så nu? Du skal nu til at lære at vaske og style dit hår efter Curly Girl Metoden, hvilket indebærer fem trin om du kan læse om og følge her.

Nu er du klar, du har lavet ”den sidste vask”, hvad så nu? Du skal nu til at lære at vaske og style dit hår efter Curly Girl Metoden, hvilket indebærer fem trin.

Husk på, at dit hår højest sandsynligt er 99 procent skadet pga. f.eks. hårfarvning, varmeskader, børstning, opsætning osv. Curly Girl Metoden er en proces, der giver hurtige resultater for nogen og langsomme resultater for andre. Dit hår vil hele tiden udvikle sig alt efter, hvor skadet det er. Det er derfor ikke til at sige, hvornår du ser dit hårs fulde potentiale. Jeg har været på metoden i to år, og jeg kan stadigvæk se, hvordan det hele tiden ændrer sig. Efter et år giver dit hår dig dog en identifikation om, hvad det er i stand til.

Husk denne metode giver dig ikke bølger eller krøl i håret, hvis du ikke har dette fra naturens egen side!

Før du går i gang, skal du sørge for, at alle dine produkter er fri for silikone, voks, sulfat og udtørrende alkohol.

Trin 1: Cleansing

I stedet for at vaske dit hår med almindelig shampoo, skal du vaske det med en, som er fri for sulfat og silikone. I blogindlægget ”den sidste vask” er der en grundig gennemgang af, hvad silikone og sulfat gør ved dit hår, og hvorfor du ikke skal benytte produkter med dette. Har du ikke læst dette indlæg, skal du gøre det først, før du læser videre her. Du kan nemlig ikke begynde på metoden uden at have foretaget den sidste vask.

Når du nu vasker dit hår i badet, er det faktisk ikke håret, du skal vaske men din hårbund. Det er ikke dit hår, som er beskidt, men derimod hovedbunden, da det er her, skidtet sætter sig. Det er vigtigt, at det vaskes væk, hvilket du gør ved at bruge fingerspidserne eller en shampoobørste til at massere produktet ind i hovedbunden. Udover at rense sætter du gang i blodcirkulationen, som hjælper til at få håret til at vokse. Vasker du derimod selve håret, er det med til at tørre det ud, og ved krøllet hår er fugt alfa og omega.

Vask din hovedbund efter behov, evt. 1-2 gange i ugen. Har du behov for at vaske dit hår oftere, så vask det kun i balsam, så undgår du at strippe håret for dets naturlige olier og fugt.

Trin 2: Conditioning

Conditioning bliver lynhurtigt din bedste ven foruden stylingprodukter!

Efter cleasing er det tid til at få filtret dit hår ud, hvilket du gør ved brug af conditioner. Tag en god portion og put det i håret. Undgå at få det for tæt på hovedbunden, for så mister du volumen, hvilket vi ikke ønsker. Det er en proces at få det redt ud. Brug dine fingre og start ved hårspidserne. Arbejd dig op igennem håret. Undervejs vil du opleve, at der ryger en mængde hår med, men bare rolig, det er helt normalt! Personer med krøllet hår fælder ikke rigtig i løbet af dagen, til forskel fra personer med glat hår. Når håret er krøllet, kan det naturlige hårtab ikke glide ud af håret på samme måde, som ved glat hår. Foruden dette skal du huske på, at du ikke vasker dit hår mere end 1-2 gange om ugen. Derfor har du flere dages hårtab siddende i håret.

Følger du curly girl metoden slavisk, så må du kun rede dit hår igennem med fingrene! Her vil jeg gerne indrømme, der bruger jeg en bredtandet kam til at redde mit hår igennem, efter jeg har fingerredt det. Grunden til jeg selv laver denne undtagelse skyldes, at jeg kun vasker mit hår en gang i ugen, så jeg får kun den dejlige følelse af at have nyredt hår, når jeg er i badet. Jeg tror, alle kender til, hvor dejligt det er med nyredt hår. Det er simpelthen den bedste følelse, og den vil jeg ikke gå på kompromis med. Vil du gøre lige som mig, så husk du må kun gøre det, når håret er vådt og udfiltret.

Du må ikke blive skræmt af, hvor meget conditioner du skal bruge – der skal meget til!

Trine 3: Lyt til dit hår

Nu er det tid til at lytte til dit hår. Du tænker måske, at jeg er blevet tosset. Det jeg mener med, at du skal lytte til dit hår er ikke, at du skal føre en samtale med det – det vil jo være skørt. Nej, du skal mærke efter, hvad har dit hår har behov for. Er det fugt, protein eller er det i balance. Krøllet hår er naturligt mere tørt, og har derfor brug for fugt. Du kan typisk mærke op til en hårvask, hvis dit hår føles tørt eller høagtigt, så trænger det til fugt. Føles det derimod alt for blødt, og som om det aldrig bliver rigtig tørt, har det fået for meget fugt. Så er er der kun en ting at gøre, hvilket er at give det protein. Det er hele tiden en hårfin balance, som du skal lære at håndtere. En god idé er at give håret en deep conditioning (fugtmaske) en gang om ugen, hvilket du kan gøre i forlængelse af vasken. Protein er derimod svært at give et råd om, da det variere meget, der er du nødt til at lytte til dit hår.

Trin 4: Styling

Nu er du endelig nået til styling, og det er her, det kan blive svært. Der er så mange forskellige måder, hvorpå du kan style dit hår. Jeg indrømmer gerne, at efter 2 år har jeg stadigvæk ikke gennemskuet, hvordan jeg bedst muligt styler mit hår. Det kan godt være, det lyder mærkeligt, men stylingmetoden har en kæmpe indflydelse på, hvordan slutresultatet bliver.

Nogle fortrækker at style håret drivvådt, andre gør det i fugtigt hår. En god idé er at gøre som stylingproduktet anbefaler dig.

Jeg kan ikke give dig den korrekte eller bedste stylingopskrift, da der findes et hav af metoder. Men jeg vil anbefale dig, at du altid starter din styling med en leave-in for at holde fugt i håret. Afslut med en gel for at undgå frizz, når håret tørrer.

Når jeg styler starter jeg med en leave-in, derefter kører jeg en krølcreme i. Herefter freestyler jeg, enten krammer jeg en mousse i og en gel, ellers nøjes jeg med geléen. Når jeg er færdig krammer jeg (scrunch) mit hår, da det er med til at genopfriske krøllemønsteret.

Jeg slutter af med at tage mit microfibertørklæde eller en gammel bomulds t-shirt, og så krammer jeg det endnu en gang. Du skal ikke være nervøs for, hvis der kommer produkter på t-shirten eller i microfibertørklædet, da det er den overskydende mængde, som dit hår ikke har brug for.

Brug aldrig et almindeligt håndklæde, da det er hårdt ved håret, og kan forårsage frizz eller slid på håret.

HUSK, hvis du har fint hår med et løst krøllemønster, er det en god ide at bruge lette produkter, da det ikke vil tynge håret. Alle produkter i dette oplæg er lette produkter.

Trin 5: Lufttørre eller diffusing

Nu er det slut, sidste trin – jubi!

Så er det tid til det store spørgsmål, skal du lufttørre håret eller diffuse det. Jeg lufttørrer aldrig, det har jeg hverken tålmodighed eller tid til, og jeg gider ikke løbe rundt med vådt hår. Derfor difusser jeg det, men altid på laveste varme og hastighed, så jeg ikke giver håret varmeskade.

Når håret er tørt, vil du kunne mærke det, der hedder en gelcast. Det er den gel, som du afsluttede din styling med. Når håret er 100% tørt, skal du kramme casten ud af håret, så du får bløde krøller med masser af hold. Så skal du bare ryste håret ved rødderne, og du er klar.