Hårpleje

Sådan bekæmper du skæl

Rigtig mange af os oplever at have skæl – enten som følge af tør hovedbund eller mere genstridige typer af skæl. Faktisk kan skæl have mange forskellige årsager og derfor findes der også et hav af forskellige måder at bekæmpe skæl på. Vi har samlet de bedste tips og produktanbefalinger, der kan hjælpe dig af med skællene og få en sund og fin hovedbund.

Rigtig mange af os oplever at have skæl – enten som følge af tør hovedbund eller mere genstridige typer af skæl. Faktisk kan skæl have mange forskellige årsager og derfor findes der også et hav af forskellige måder at bekæmpe det på. Vi har samlet de bedste tips og produktanbefalinger, der kan hjælpe dig af med skællene og give en sund og fin hovedbund.

Forskellige årsager til skæl

Første skridt i behandling af skæl er, at finde ud af hvilken type skæl du har og dermed hvad årsagen til skællen er. Her er et overblik over de mest almindelige årsager til skæl.

Tør hovedbund

De fleste vil opleve, at have bittesmå, tørre skæl som følge af tør hovedbund. Det kan komme i takt med årstidernes skiften, især vintermånederne hvor luften er tør. Det kan også være som følge af for hyppig og for udtørrende hårvask, hvis f.eks. din hud er sensitiv i forhold til din shampoo eller du bader i meget varmt vand.

Tør hovedbund kan typisk bringes hurtigt i balance med en god skælshampoo, der giver fugten tilbage i hovedbunden. Prøv også gerne en shampoo uden SLS (sodium laureth sulfate) – et sæbestof der får produktet til at skumme, men som også udtørrer.

Skæleksem

Huden og hovedbunden er altid dækket af en naturlig gærsvamp, der hjælper med at regulere hudens fornyelse. Mange ting kan føre til overvækst at denne gærsvamp, hvilket giver flere hudceller i hovedbunden og den overstimulerede hudfornyelse bliver pludselig til mange og synlige skæl.

I tilfælde af skæleksem, kan det hjælpe at passe godt på sit immunforsvar med en sund livsstil (fornuftig søvn, fornuftig mad og stressfri aktiviteter, så vidt muligt). Derudover kan man helt praktisk bekæmpe overdreven svampevækst med tjæreholdig shampoo.

Svampen stortrives i en fugtig hovedbund, så følg endelig vores tips til en sund hovedbund nedenfor.

Psoriasis

Psoriasis er en udbredt, arvelig hudsygdom, der findes i mange afskygninger. Nogle opdager slet ikke at de har det, andre har typisk fedtede skæl i hovedbunden og de hårdest ramte er voldsomt plaget af kløende, fedtede skæl i forskellige områder på kroppen.

Husk, at man kan have en kombination af disse skæltyper og det er en rigtig god idé at spørge en læge eller hudspecialist til råds, hvis du har mistanke om, at skællen er forårsaget af skæleksem og psoriasis, der ofte kræver receptpligtig behandling, for at holdes effektivt nede.

Vores anti-skæl-favoritter (fra venstre): System 4 Shale Oil Shampoo særligt til fedtet, irriteret hovedbund, Neccin Shampoo Dandruff Treatment 1 særligt til tør hovedbund, Philip B Anti-flake Relief Shampoo særligt til psoriasis og Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo der er en fantastisk all-round anti-skæl shampoo, vegansk og fri for parabener og sulfater.
Vores anti-skæl-favoritter (fra venstre): System 4 Shale Oil Shampoo særligt til fedtet, irriteret hovedbund, Neccin Shampoo Dandruff Treatment 1 særligt til tør hovedbund, Philip B Anti-flake Relief Shampoo særligt til psoriasis og Maria Nila Head & Hair Heal Shampoo der er en fantastisk all-round anti-skæl shampoo, vegansk og fri for parabener og sulfater.

Tips til en sund hovedbund

Uanset hvilken type skæl du har, vil god hovedbundspleje være et godt udgangspunkt for din skælbehandling.

Spring en hårvask over
Undgå for hyppig hårvask. Brug en god tørshampoo, så du kan udsætte næste hårvask en dag eller to.

Tør håret grundigt
Undgå at sove med fugtigt hår. Det forlænger tørretiden og forhindrer fugten i at slippe væk, hvilket forværrer skællen. Når du har badet og vasket hår, bør du altid sørge for grundig lufttørring eller føntørring, så huden kan ånde.

Lad hovedbunden få luft
Undgå også at have hue på eller have håret sat op, når det er fugtigt. Huer forhindrer håret i at tørre ordentligt og det samme gælder når du har håret samlet i en elastik eller klemme.

Forebyg
Brug en skælshampoo eller anden nænsom shampoo forebyggende, hvis du har tendens til at få skæl.

Skøn maske mod skæl

Ud over en lækker skælshampoo, kan du også behandle dine skæl med en skøn hovedbundsmaske, der renser og plejer uden at udtørre. Du kan lave den selv således:

  • Varm 1 dl. kokosolie forsigtigt op i en lille gyde til det bliver flydende og tag det af varmen. Det skal kun være lunt.
  • Bland den flydende kokosolie med en tsk. palmarosa/geranium-olie og en halv tsk. tea tree olie.
  • Massér blandingen i hovedbunden (med tørt hår) og lad det virke natten over. Husk, at lægge et håndklæde på puden, for at skåne den mod olien.
  • Vask ud med en nænsom shampoo dagen efter.

Brug masken hver dag, indtil du føler at skællen er mærkbart mindsket. Herefter kan du bruge masken forebyggende, hvis du oplever tilbagevendende skæl.

Du kan også bruge en færdig løsning fra Maroccanoil, der er dejlig nem at komme i gang med og virker skønt og lindrende på hovedbunden. Maroccanoil Dry Scalp Treatment indeholder blandt andet geranium og salicylsyre, der er godt mod skæleksem.

Moroccanoil Dry Scalp Treatment – god mod skæl.

Del gerne dine erfaringer med skælbehandling i kommentarerne. Hvad virker for dig? Og hvad har ikke virket?

Held og lykke med skælbehandlingen!