Parfume

Det vigtigste du bør vide om parfumer og duftnoter

Det kan være svært at finde den helt rigtige parfume, både til gave eller til dig selv.
I dette indlæg har vi samlet nogle godt tips du kan bruge når du skal købe en ny duft til dig selv eller andre. Vi fortæller også om de såkaldte duftnoter, som alle parfumer er opbygget efter og hvad man kan bruge dem til. Disse kan nemlig give en god indikation om, hvad parfumen dufter af og om den er noget for dig.

Det kan være svært at finde den helt rigtige parfume, både til gave og til dig selv. Her har vi samlet nogle godt tips du kan bruge når du skal købe en ny duft til dig selv eller andre. Vi fortæller også om de såkaldte duftnoter, som alle parfumer er opbygget efter. Disse kan give en god indikation om, hvad parfumen dufter af.

Gode tips til når du skal købe en ny parfume

  • Spørg ekspedienten, hvilken duftnoter parfumen er opbygget af
  • Prøv kun 1-5 parfumer af gangen
  • Spørg ekspedienten om han/hun har nogle kaffebønder du kan bruge til at neutralisere din lugtesans med imellem hver parfume du ønsker at prøve
  • Test parfumen direkte på huden. Noterne kommer ikke helt frem når du dufter til en parfume på et stykke papir eller en serviet. Kom den derfor direkte på huden og vent et par minutter så den kan nå at tilpasse sig hudens temperatur og blande sig med din kropsduft. Så kommer den mest “passende” duft frem.

Hvad er duftnoter?

Parfumer har tre niveauer som også kaldes duftnoter. Disse hedder topnoter, midter noter og basenoter. Topnoterne er dem, du umiddelbart først kan dufte når du tager en parfume på. Herefter kommer de midterste noter frem, og til sidst tager basenoterne over.

Topnoterne, er de dufte, der afgives umiddelbart efter parfumen er taget på. Den holder ca. 10-15 minutter, hvorefter de dybere noter tager over. Duftene i topnoterne plejer man at beskrive som “friske”, “rene” og nogle gange også “skarpe”. Citrus, fersken, grape, roser, koriander, timian, kanel og ingefær er nogle af de dufte man blandt andet kan finde blandt topnoterne.

De midterste noter, kommer lige inden topnoterne forsvinder. Disse former hjertet i parfumen og indeholder den duft som blander sig med din egen kropsduft. Det er også disse noter, som gør at parfumen kan dufte forskelligt fra person til person. Disse karakteriseres ofte som “runde” og “fyldige” og kan indeholde lavendel, liljekonvaller, appelsinblomst, ylang-ylang, jasmin, mandel, liljer, solbær, og roser.

Basenoterne, træder frem lige inden parfumens midterste noter forsvinder og sammen udgør disse parfumens hovedtema og giver den sin dybde og fasthed. Basenoterne modnes på huden efter et par timer. Nogle af de mest brugte basenoter er vanilje, sandeltræ, rav, patchouli, tonkabønner og mos.

Til sidst er det også værd at nævne, at en parfume ofte er personlig og associeres med unikke minder og erindringer. Derfor er en parfume en dejlig gave at give for den kan minde modtageren om et specifikt event eller minde.

shutterstock_640122904